Pot participar un ajuntament d’una comunitat energètica?

enric-domas-Au8DnGDJz-g-unsplash

En els darrers anys, la preocupació pel canvi climàtic ha crescut exponencialment, i cada vegada més ciutadans i empreses estan abraçant la transició cap a fonts d’energia més netes i sostenibles. Un dels camins més efectius per aconseguir aquest objectiu és mitjançant la creació de Comunitats Energètiques, i sí, el teu ajuntament també pot ser un actor clau en aquesta transformació.

¿Què és una Comunitat Energètica?

Abans de plantejar-nos per què un ajuntament hauria de participar-hi, val la pena entendre què implica ser part d’una Comunitat Energètica. Aquesta és una iniciativa que reuneix a la ciutadania, empreses i altres actors locals per generar, consumir i compartir energia verda. Les instal·lacions poden incloure qualsevol font d’energia renovable, i els beneficis van més enllà de la reducció d’emissions de carboni.

Participació Activa de l’Ajuntament

Un ajuntament pot ser un actor essencial per a aquest tipus de projectes. A Civic Energy ho sabem de primera mà ja que hem acompanyat diferents administracions en els seus processos d’impuls de Comunitats Energètiques. Fruit de la nostra experiència compartim amb vosaltres alguns motius pels quals tot ajuntament hauria de considerar participar en una Comunitat Energètica:

  1. Referents en sostenibilitat: Participar en una Comunitat Energètica envia un exemple i fort missatge a la comunitat sobre el compromís de l’ajuntament amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.
  2. Estalvi econòmic: Les Comunitats Energètiques poden ajudar a reduir els costos d’energia del municipi, ja que es genera i es consumeix energia a nivell local, minimitzant les pèrdues en la transmissió.
  3. Foment de la participació ciutadana: Involucrar la ciutadania en aquest tipus de projectes no només promou la transparència, sinó que també crea un sentit de pertinença i orgull a la comunitat.
  4. Optimització d’infraestructures: Aprofitar les infraestructures locals per a la generació d’energia renovable pot maximitzar l’ús eficient dels recursos disponibles.
  5. Contribució a la reducció d’emissions: Mitjançant l’ús de fonts d’energia renovable, el municipi pot reduir significativament les emissions de gasos d’efecte hivernacle, contribuint a la salut del planeta.
  6. Lluita contra la pobresa energètica: Oferir energia verda a llars en situació de pobresa energètica, estalviant els costos d’aquests subministraments al consistori.

La participació d’ajuntaments en Comunitats Energètiques

Molts ajuntaments estan optant per models d’autoconsum compartits gestionats amb un model de gestió directa mitjançant una taxa. Una mesura interessant i que fomenta el consum d’energia verda, però que no és realment una Comunitat Energètica, ja que aquestes han de comptar amb certes característiques com una forma jurídica pròpia o una governança democràtica i horitzontal. 

És important tenir en compte la participació d’una administració pública a l’hora d’impulsar una Comunitat Energètica per tal de garantir la seva participació, així com la protecció d’aquells béns com espais o infraestructures que es puguin cedir a aquesta. Per això és rellevant comptar amb un bon equip jurídic especialitzat en l’àmbit administratiu com el que tenim a Civic Energy, per tal d’assessorar ajuntaments en tot aquest procés.

Com fer-ho possible amb Civic Energy

Participar en una Comunitat Energètica pot semblar complicat, especialment per un ajuntament, però amb l’ajuda i l’expertesa de Civic Energy, el procés esdevé més senzill. Escoltem la ciutadania, estudiem la realitat del vostre municipi, captem la voluntat de l’equip de govern i us oferim un servei integral per facilitar l’impuls d’una Comunitat Energètica Local amb la participació de l’ajuntament. 

Construïm un futur més verd i sostenible pel teu municipi!

Obrir chat
Hola 👋
En què podem ajudar-te?