Les Comunitats Energètiques han aparegut com una figura revolucionària en el panorama energètic, oferint una oportunitat única per a la participació ciutadana i empresarial en la gestió dels recursos energètics. En aquest post us explicarem una mica què és una Comunitat Energètica, les seves característiques fonamentals, per què val la pensa sumar-se a una i com organitzar-se per fer-la possible.
Però, què és una Comunitat Energètica i per què participar-hi?
Les Comunitats Energètiques són iniciatives comunitàries que posen el poder de l’energia a les mans qui forma part d’elles. Aquest concepte va sorgir de les necessitats de fer front als reptes de la transició energètica i l’emergència climàtica. Participar en una comunitat energètica significa contribuir a la generació, consum i gestió d’energia, alliberant-nos de la dependència de les grans empreses i fomentant una infraestructura més sostenible i democràtica.
Unir-se a una comunitat energètica implica no només ser un consumidor, sinó un copartícip actiu en les decisions que afecten l’ús de l’energia a nivell local. És una oportunitat per prendre el control i contribuir a la creació d’un futur més sostenible.
Sumant-nos a una comunitat energètica consumim energia verda, reduïm el cost de la nostra factura energètica, lluitem contra el canvi climàtic, fem comunitat i col·laborem amb veïns i veïnes per estar una mica més a prop d’una sobirania energètica real.
Què caracteritza una Comunitat Energètica?
Avui dia el concepte de Comunitat Energètica està en boca de tothom, fins i tot les grans companyies energètiques busquen sumar-se i aprofitar per fer una mica de greenwashing comunicatiu. Però la realitat és que tot i no haver-hi una descripció única i jurídica del que és una Comunitat Energètica, a Civic Energy ens basem en les directives europees per determinar quines són les característiques d’aquest tipus
- Tenen entitat jurídica pròpia: Tot i que es pot triar en un ventall de formes jurídiques aptes, sempre ha de tenir una identitat pròpia que la permeti realitzar activitat de manera independent, així com contraure drets i responsabilitats.
- Participació activa i voluntària: Les comunitats energètiques destaquen per la seva naturalesa participativa, per això els i les sòcies ho són sempre de manera oberta, lliure i democràtica. Cada membre té una veu en les decisions importants, des de la elecció de les fonts d’energia fins a les polítiques de gestió.
- Generació i consum local: Una característica distintiva és la producció i ús local d’energia renovable. Mitjançant fonts sostenibles com la solar o biomassa, les comunitats redueixen la dependència d’energies contaminants i fomenten la sostenibilitat.
- Beneficis socials i econòmics: Les comunitats energètiques no només busquen la sostenibilitat ambiental sinó també la social i econòmica. Són una font de creació d’ocupació i riquesa local, consolidant la cohesió social a la vegada que impulsen l’economia.
- Innovació tecnològica i social: Aquestes comunitats són un espai idoni per a la innovació, no només en termes tecnològics sinó també socials. Crear nous models de governança i col·laboració és essencial per afrontar els reptes d’avui dia.
- No lucrativa: tot i que generar energia és en si una activitat econòmica que implica un estalvi a les factures de qui en forma part, una comunitat energètica no busca un benefici econòmic lucratiu com a finalitat. Per això els possibles beneficis es reinverteixen en noves instal·lacions o projectes socials o mediambientals.
Com ens beneficia formar-hi part?
- Optimitzem recursos: al compartir instal·lacions i gestions, s’optimitzen els recursos i les despeses d’aquests. Les inversions entre molts semblen menys complicades!
- Aprofitem millor l’energia produïda: sovint els autoconsums individuals o compartits tenen excedents energètics. Les Comunitats Energètiques solen aprofitar més l’energia que es genera gràcies a la seva capacitat per complementar perfils.
- Impacte social: les comunitats duen valors intrínsecs que promouren xarxes i col·laboracions d’àmbit local així com projectes contra la pobresa energètica i el canvi climàtic.
- Consum de km0: s’aprofita millor l’energia gràcies a un consum local i el mínim transport.
- Optimització d’espais i recursos: les instal·lacions compartides ajuden a amortitzar al màxim els espais comuns i mantenir els equipaments d’una manera més eficient.
Conclusió: un futur energètic sostenible està a les nostres mans
Unir-se a una Comunitat Energètica és una oportunitat fantàstica per formar part del canvi cap a un futur més sostenible i participatiu. A través de la col·laboració ciutadana, podem construir infraestructures energètiques locals que no només redueixin l’impacte ambiental, sinó que també generin beneficis socials i econòmics duradors. És el moment de prendre el control de la nostra energia i transformar el futur per a les pròximes generacions. De manera conjunta tenim el poder de fer-ho possible!