Què és l’Autoconsum Compartit?

Compartim l’energia, però com?

Les bases de l’autoconsum compartit

En els últims anys, l’autoconsum d’energia s’ha consolidat com una de les vies més prometedores cap a la sostenibilitat i l’empoderament energètic de les comunitats. En aquest escenari, l’autoconsum compartit emergeix com una solució innovadora que permet a diversos usuaris/es o unitats consumir energia generada de forma local, potenciant així l’eficiència i l’accessibilitat a fonts renovables.

Però com podem compartir la producció d’una instal·lació solar?

Un dels elements clau en aquest ecosistema és el comptador d’energia neta, una eina que habilita la gestió intel·ligent i justa de l’energia produïda i consumida. A continuació, desgranem aquests conceptes i la seva rellevància en l’actual context energètic.

 

Què és l’Autoconsum Compartit?

L’autoconsum compartit és un model energètic basat en l’energia solar fotovoltaica que permet a diversos consumidors, ja siguin habitatges, empreses o institucions, compartir la mateixa instal·lació de producció d’energia renovable. Aquest model no només optimitza els recursos i redueix els costos, sinó que també fomenta la cooperació i la corresponsabilitat en la producció i consum d’energia sostenible. D’aquesta manera les comunitats poden aportar el seu gra de sorra a la transició energètica.

A diferència de l’autoconsum individual, on cada usuari disposa de la seva pròpia instal·lació, l’autoconsum compartit es basa en la col·lectivitat. Això implica que un grup de consumidors s’uneix per aprofitar una única infraestructura que genera energia per a tots els membres. Aquesta aproximació no sols fa viables projectes en zones on l’autoconsum individual no seria possible per raons tècniques o econòmiques, sinó que també amplifica l’impacte positiu en la reducció de l’empremta de carboni. 

Un bon exemple, seria una comunitat d’habitatges. Segurament en un edifici no tenim lloc per posar una instal·lació per a cada habitatge però no per això hem de deixar d’utilitzar aquest espai per a produïr energia. La solució passa per instal·lar un sistema de generació solar i repartir l’energia entre els habitatges que vulguin participar.

La Importància del Comptador d’Energia Neta

En el context de l’autoconsum compartit, el comptador d’energia neta és una peça fonamental. Aquest dispositiu mesura la diferència entre l’energia produïda i l’energia consumida per la instal·lació. Quan la producció supera el consum, l’energia excedent pot ser injectada a la xarxa, generant un crèdit energètic; quan succeeix el contrari, es pot consumir energia de la xarxa, compensant aquests crèdits.

El comptador d’energia neta permet, per tant, una gestió equitativa i eficaç dels recursos energètics dins d’un esquema d’autoconsum compartit. Això no solament incentiva l’ús de l’energia renovable, sinó que també proporciona transparència i fiabilitat en el càlcul de l’energia efectivament consumida i produïda per cada usuari.

Si vols saber com funcionen els coeficients de repartiment pots llegir el següent article:

Qué és un coeficient de repartiment i per què són importants? 

 

 

Impacte econòmic

Des del punt de vista econòmic, els usuaris se beneficien d’una reducció en la seva factura elèctrica gràcies a l’optimització de la producció i els costos compartits en la instal·lació i manteniment de l’equipament. A més, aquest sistema pot incentivar l’adopció de tecnologies més eficients i la creació de comunitats energètiques que promouen l’autonomia i la resiliència local. A més, al compartir la instal·lació, la inversió inicial de cada persona usuaria serà inferior i els costos de manteniment també es col·lectivitzaran de manera que recuperar la inversió serà relativament rapid.

 

Obrir chat
Hola 👋
En què podem ajudar-te?