La meva comunitat energètica pot fer més coses a part de repartir-se la llum?

chuttersnap-xJLsHl0hIik-unsplash

I tant! Si bé repartir-se la llum és una de les coses que pot fer una comunitat energètica, només és una de la multitud d’accions que pot fer. Les comunitats energètiques són iniciatives que van més enllà de l’autoconsum solar compartit i estan revolucionant la manera en què produïm, compartim i utilitzem l’energia. Aquesta transformació no només promou la sostenibilitat, sinó que també crea comunitats més fortes i connectades, canviant les regles del joc en l’àmbit de l’energia.

Generar electricitat renovable i compartir-la

Una de les activitats més populars en les comunitats energètiques és la generació d’energia fotovoltaica per cobrir la demanda elèctrica de les persones que en són sòcies. El principi és senzill: es busquen cobertes disponibles, s’hi fan instal·lacions d’autoconsum compartit i es reparteix l’energia entre les persones interessades.

Imatge: Inauguració de l’aerogenerador de Viure de l’Aire (www.viuredelarire.cat)

Però no cal que ens aturem aquí! Entre les fonts d’energia renovables també hi trobem l’eòlica, hidroelèctrica, geotèrmica i biomassa, que tot i que pot semblar que només puguin generar electricitat a gran escala, existeixen maneres de compartir-ne la propietat i l’energia que generen. És el cas per exemple del projecte Viure de l’aire ( https://www.viuredelaire.cat/) a l’Anoia, on han instal·lat un aerogenerador de 2,35 MW de propietat compartida, gràcies a la contribució voluntària de més de 600 persones i entitats.

Un altre exemple interessant és Ecopower, que va començar fa 30 anys amb un projecte d’habitatge cooperatiu en un antic molí d’aigua a Bèlgica, amb el qual van aconseguir generar electricitat i van convertir-se en cooperativa energètica. Avui en dia proporciona energia renovable i local a més de 50.000 famílies, gràcies a les seves instal·lacions eòliques, hidroelèctriques, solars i de cogeneració de biomassa amb xarxes de calor.

Així doncs, la propietat ciutadana de l’energia no es limita a l’electricitat i la democràcia energètica també està fent la seva entrada en altres sectors. Per a que tot el sistema energètic sigui més sostenible, són necessàries accions locals i eficients no només en matèria d’electricitat, sinó també de calefacció, refrigeració i transport.

Molí d’aigua a Rotselaar, Bèlgica (Ecopower)

De què serveix generar energia tèrmica i com ho podem fer?

L’energia tèrmica a nivell domèstic s’utilitza principalment per sistemes de calefacció, refrigeració i aigua calenta. Aquesta energia es pot generar mitjançant tecnologies com la solar tèrmica, la biomassa i la geotèrmia. També existeixen sistemes que aprofiten calor residual generada en processos industrials, com de fàbriques de paper o centrals d’incineració de residus, que estan molt esteses arreu d’Europa. A Catalunya, els sistemes més estesos són els solars tèrmics i la biomassa, tot i que en algunes zones com Olot, la Selva i l’Empordà, tenen un gran potencial geotèrmic.

Els col·lectors solars s’acostumen a fer servir per produir aigua calenta, combinant-ho amb altres sistemes convencionals (com gas o elèctric), ja que generalment es requereixen superfícies massa grans per cobrir el 100% de les necessitats d’aigua calenta a l’hivern. També es poden utilitzar sistemes solars per escalfar locals i habitatges mitjançant la introducció d’aire calent a l’interior o mitjançant elements calefactors que funcionen amb aigua calenta. En alguns casos també es poden utilitzar sistemes solars tèrmics per climatitzar piscines.

L’energia tèrmica provinent de la biomassa, ja sigui forestal, agrícola o d’altres orígens, es pot aprofitar mitjançant la combustió en calderes o en centrals de cogeneració, que permeten aprofitar tant l’energia tèrmica com elèctrica. La biomassa comparteix beneficis amb altres energies renovables, com la reducció de la dependència d’energies fòssils, la creació d’ocupació i la descentralització energètica.

 

Una de les quatre plantes de biomassa d’Arbúcies (Font: Ajuntament d’Arbúcies)

A més, aquest recurs té avantatges específics, ja que es tracta d’un recurs local amb elevada disponibilitat i el seu aprofitament millora els boscos amb densitat excessiva, ajudant a la prevenció d’incendis.

L’energia tèrmica produïda amb aquestes centrals es pot distribuir localment mitjançant xarxes de calor. És el cas del municipi d’Arbúcies, que fa anys que aposta per les energies renovables i compta amb dues xarxes de calor de biomassa que proveeixen de calefacció a més de 15 equipaments municipals, estalviant més de 3000 tones d’emissions de CO2 i promovent la gestió de 60 hectàrees de boscos cada any.

Poder generar energia renovable està molt bé, però la millor energia és la que no es genera

I què volem dir amb això? Doncs que reduir la quantitat d’energia que consumim, és tant o més important que generar energia neta per lluitar contra el canvi climàtic. Les comunitats energètiques poden promoure l’eficiència energètica i l’estalvi d’energia mitjançant projectes de rehabilitació d’edificis i l’ús de tecnologies i pràctiques que redueixin el consum energètic.

Algunes mesures per millorar l’eficiència energètica sense haver de fer grans inversions inclouen l’ús de bombetes de baix consum, sistemes de control d’il·luminació com sensors de moviment, substituir aparells vells per altres més eficients, l’ús de termòstats programables o fer un bon ús dels sistemes de climatització. Si volem anar encara més enllà, podem fer una anàlisi que ens permeti identificar les pèrdues d’energia en habitatges i altres edificis, per millorar-ne l’aïllament de parets, cobertes, finestres i portes. La comunitat energètica pot proposar de fer compres compartides per tal d’estalviar encara més a l’hora de fer aquests canvis.

A més a més, l’estalvi d’energia va lligat a un canvi d’hàbits i una conscienciació de pràctiques més sostenibles. D’algunes potser semblen molt bàsiques, com apagar les llums quan sortim d’una habitació o desendollar dispositius electrònics quan no els fem servir, però d’altres no són tan evidents. Per exemple, si tenim una instal·lació fotovoltaica és més eficient utilitzar l’energia quan es genera, programant l’ús diferit de rentaplats i rentadores al migdia enlloc d’usar-los al vespre. Alguns d’aquests canvis requereixen més planificació i flexibilitat, però les comunitats energètiques són un molt bon espai d’intercanvi d’idees i consells.

El sector del transport i mobilitat sostenible

Amb l’augment dels vehicles elèctrics, algunes comunitats energètiques també es plantegen unir-se al canvi i deixar enrere el petroli implicant-se en la promoció de la mobilitat elèctrica, posant a disposició de les persones sòcies vehicles elèctrics d’ús compartit i instal·lant punts de càrrega alimentats per l’energia renovable generada a la comunitat. Un dels grans avantatges de la introducció de vehicles elèctrics en xarxes de producció locals és que funcionen amb bateries, carregant-se amb l’energia produïda al moment i podent-se utilitzar més tard. A més, el fet que siguin compartits fa que estiguin a l’abast de tothom i redueixen el cost de mantenir un vehicle propi, amb tot el que això comporta.

I no tot són vehicles elèctrics, la comunitat energètica pot fer que el model de transport del municipi sigui més sostenible realitzant accions per promoure l’ús del transport públic o de la bicicleta, tenir un major poder d’incidència en canvis de normatives municipals més sostenibles o donar suport a iniciatives com els bici bus escola, tallers de reparació comunitària de bicicletes o serveis de distribució de paquets i missatgeria sostenibles.

Construir comunitat i impulsar una transició energètica diversa

Les comunitats energètiques estan fent una gran diferència en la manera en què ens relacionem amb l’energia. Però si us uniu a aquest moviment, no només contribuireu a la sostenibilitat, sinó que també us unireu a una comunitat activa i compromesa.

En els projectes de comunitats energètiques, és tan important generar comunitat com construir infraestructures energètiques. Això implica establir mecanismes de gestió comunitària, realitzar accions contra la pobresa energètica i difondre informació sobre l’energia renovable i les activitats de la comunitat. No oblideu que, a més de les reunions, podeu planificar activitats divertides per a l’equip, ja que també us mereixeu una recompensa per actuar per democratitzar l’energia!

Tot i que les comunitats energètiques poden tenir grans plans a llarg termini, és important començar per projectes més petits per guanyar experiència i confiança. I potser és per això que moltes comunitats energètiques comencen per compartir electricitat que generen amb panells solars en cobertes d’edificis del barri, mentre poc a poc van construint una base sòlida per a projectes més grans en el futur.

Si us interessa unir-vos a una comunitat energètica o necessiteu suport per crear-ne una, podeu contactar amb nosaltres. Tenim l’experiència i els recursos per ajudar-vos a fer realitat els vostres projectes d’energia comunitària i canviar la manera en què el món entén i utilitza l’energia.




Si tens algún dubte o tens alguna consulta...

Posa't en contacte amb nosaltres
Obrir chat
Hola 👋
En què podem ajudar-te?